Jaglany mus bananowo-czekoladowy

20160402_131452.2

Wszelkiego rodzaju kasze bardzo często goszczą na moim stole. Głównie jako dodatek do mięs i warzyw i zapewne tak kojarzy je większość osób. Dzisiaj przedstawię całkiem inną odsłonę. Chcę też przełamać stereotyp gorzkiej kaszy jaglanej (trzeba ją oczywiście wypłukać przed gotowaniem), ale jej całkowicie słodka wersja może być zaskoczeniem. Wizja deseru może co poniektórych zadziwić, ale taki jest plan na dzisiaj – bananowo-czekoladowy mus z kaszy jaglanej. Jak zawsze ma być smacznie, zdrowo i pełnowartościowo. Kasze są cennym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika, dzięki któremu są bardzo sycące. Przy tym, wybrana dziś, kasza jaglana może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu. Co ważne, jest zasadotwórcza, a zakwaszenie organizmu jest coraz częściej pojawiającym się problemem i może być przyczyną wielu poważnych chorób. Jest jedną z najstarszych kasz, używanych przez naszych przodków na masową skalę, a dziś trochę zapomniana. Jednak powili wraca do łask i bardzo mnie to cieszy. Myślę, że w takiej odmienionej wersji zdobędzie uznanie sceptyków. Od czego zacząć nasz dietetyczny deser?

Przygotuj:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 4 łyżki mleka
  • 8 daktyli
  • 1 łyżkę kakao
  • 1/2 łyżki miodu
  • mięta i siemię lniane do dekoracji

Kaszę jaglaną wypłucz lub namocz na jakiś czas i zmień wodę do gotowania, to pozwoli usunąć jej gorycz. Następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu, ok. 15 min. Jak już będzie gotowa odcedź i ostudź. Zimną kaszę zblenduj z bananami. Powstałą masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj miód i 2 łyżki mleka (ilość dodawanego mleka zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać, u mnie 2 łyżki wystarczyły). Można też użyć laskę wanilii. W ten sposób powstanie nam wersja biała. Do wariantu czekoladowego dodaj daktyle, 2 łyżki mleka i kakao. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ktoś preferuje dużą słodycz, może dodać odrobinę miodu. Do pucharka (u mnie słoiczek) wyłóż część kakaową, a na nią białą. Udekoruj siemieniem lnianym i miętą. Voila!!! Nasze cudo jest gotowe.

20160402_131948.1

Myślę, że taki deser przekona nawet te osoby, które do tej pory sceptycznie podchodziły do tematu kasz. Jest on słodki, ma fajną konsystencję i przede wszystkim nasyci nas na dłuższy czas. Spokojnie może stanowić osobny posiłek. Dobrze stworzyć coś nie tylko pysznego, ale też i wartościowego. Zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. A taka dawka zdrowej słodyczy zapewni Ci obie te rzeczy.

20160402_132314.1

20160402_132014.1

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.