Tak, to nie jest żart ani chwyt marketingowy. To ciasto naprawdę możesz przygotować w 5 minut. Sam proces pieczenia to 3 minuty, czyli tyle samo co zrobienie zupki chińskiej. A w przeciwieństwie do niej, jest to danie zdrowe i dietetyczne. Dwie minuty daję na dekorację i przygotowanie ulubionych dodatków. Nie ma już wymówek o zapracowaniu i braku czasu. Wygospodarowanie 5 minut nie jest chyba takie trudne. To tyle co zaparzenie wody na herbatę, a coś do tej herbatki czy kawki by się przydało. Jakieś małe co nieco. Nie traćmy czasu, tylko zabierzmy się do pracy. Już połowa ciasta byłaby gotowa.
Przygotuj (na 1 porcję):
ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżkę jogurtu greckiego
- 1 łyżkę miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki otrąb
- 1 łyżeczka mąki, najlepiej orkiszowej
dodatkowo:
- 100 g malin
- ok. 4 łyżki jogurtu greckiego
Do dzieła:
Do miseczki lub małego pojemnika, który będzie można włożyć do mikrofalówki, wbij jajko. Od tego pojemnika będzie zależał kształt naszego późniejszego ciasta (wymiary ok. 12×12 cm lub 13 cm średnicy). Najlepiej, żeby nie był za duży, wtedy nasz wypiek będzie po prostu wyższy. Do jajka dodaj miód oraz jogurt i dokładnie wymieszaj. Dosyp kakao i proszek do pieczenia. Na koniec wsyp otręby i mąkę. Całość połącz do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową masę wstaw do mikrofalówki, nastawionej na najwyższą moc, na 3 minuty. Tak “cy minuty” 😉 W między czasie możesz przygotować dodatki. Tym razem wybrałam maliny, gdyż sezon na nie powoli się zaczyna. Nie rozdrabniałam ich tylko dodałam w całości. Jest to tylko jedna z alternatyw. Najfajniejsze jest to, że ciasto to można podać niemal ze wszystkim. Mogą to być truskawki, jeżyny, borówki. Warto korzystać z nich w sezonie. Gdy dostępność naszych polskich, świeżych i pysznych owoców jest ograniczona, możesz wybrać banana, mango, kiwi, ale także domowe konfitury. Co tylko dusza zapragnie. Gdy już Twój torcik pięknie urośnie, wyciągnij go z mikrofali i wyłóż z pojemnika. By sobie to ułatwić możesz obkroić wokół brzegów nożem i po prostu przekręcić pojemnik.
Poczekaj chwilę, aż biszkopcik lekko ostygnie. Następnie przekrój go w poprzek na pół.
Na dolną warstwę rozsmaruj ok. 2 łyżki jogurtu greckiego. Można mniej, można więcej, jak kto lubi. Na to rozłóż połowę malin. Przykryj drugim biszkopcikiem. Na wierzch posmaruj resztą jogurtu i poukładaj pozostałe maliny. Oto i on. Pyszny, dietetyczny i zdrowy torcik otrębowy.
Przepis ten jest genialny. Bardzo często z niego korzystam i ratuje mi życie, gdy brakuje mi czasu na dłuższe wypieki. Niezapowiedziana wizyta znajomych nie będzie już dla Ciebie problemem. Obiecuję, że będą zachwyceni i nigdy nie uwierzą Ci, że taki torcik przygotowałaś/eś w 5 minut. Nie ma tam żadnych zbędnych, kalorycznych składników. Dominują bogate w błonnik i cenne składniki odżywcze, otręby. Tłuszczu tyle co w jogurcie greckim, a jako słodzidło polski miód, prosto z pasieki. Toż to samo zdrowie. 5 minut zajęłoby Ci pójście do supermarketu i kupienie gotowego ciasta. A zapewne i tak więcej czasu spędzisz w olbrzymiej kolejce do kasy. Po co tracić nerwy i energię. Spożytkuj ją w inny sposób.