Krem z pieczonej papryki i pomidorów

 

Zima rozgościła się na dobre. Już zdążyliśmy się przyzwyczaić do faktu, że styczeń to jej dobry początek. Zaspy po pas, śniegowce na nogi i sanki pod pachę. To były czasy ???? Wspomnienia z dzieciństwa powracają i łezka się w oku kręci. Współczesne dzieci nie wiedzą co tracą. Nawet najlepsze filmy na YouTube nie są w stanie odzwierciedlić frajdy zjeżdżania z górki czy zabawy podczas grupowego kuligu. Jak to mało do szczęścia potrzeba. Ale będzie tych wspominek.
No więc zima pełną parą. Ciemno, zimno, do domu daleko ???? Jak się rozgrzać przy takiej ponurej aurze? Najlepiej wybrać coś gorącego i aromatycznego. Co powiesz na zupę krem z pieczonych pomidorów i papryki? Ja jestem na tak. 

Przygotuj:

  • 5 szt. papryki czerwonej
  • 5 szt. pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka mielona
  • bazylia
  • sól i pieprz

Bulion:

  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnki

 

Do dzieła:

Na początku trzeba zacząć od przygotowania bulionu.

Możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Pamiętacie przepis na pasztet? Z gotowania mięsa i warzyw powstał nam całkiem smakowity rosołek. Stanowić on będzie świetną bazę do naszej zupy krem. Oczywiście możecie też stworzyć go osobno. Gdy już mamy naszą podstawę, pora zabrać się za resztę składników. Umyj paprykę i pomidory. Włóż je do piekarnika, nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 40-50 min. aż warzywa staną się miękkie, a skórka będzie zmarszczona. Upieczoną paprykę i pomidory włóż do szczelnego pojemnika na ok. 15 min. Dzięki temu łatwiej będzie ściągnąć skórkę.

Obrane warzywa rozdrobnij. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju i wrzuć wyciśnięty czosnek. Dodaj rozdrobnione pomidory oraz papryki i chwilę podsmaż.

Całość przełóż do gotowego bulionu. Pogotuj chwilę, a następnie zmiksuj na gładko.

Dopraw solą i pieprzem, dosyp papryki.

Wrzuć bazylię, najlepiej świeżą, ale może też być suszona. Taki oto gotowy krem podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany i posyp pestkami dyni.
Pyszny, aromatyczny obiad gotowy.

Taka gorąca zupa-krem świetnie sprawdzi się podczas mroźnego dnia. Rozgrzeje nas od środka, nie tylko dzięki swojej temperaturze, ale również za sprawą ostrych przypraw. Pieczona papryka nadaje świetnego posmaku. Jest całkiem inna w smaku niż ta świeża, bardziej aromatyczna. Krem ten stał się hitem w mojej kuchni. Na pewno będę go powtarzać oraz polecać znajomym. Spróbuj i Ty ????

Rekomendowane artykuły

3 komentarze

  1. Jedna z moich ulubionych zup, również w wersji bez bulionu. Twoja wygląda pysznie. Pozdrawiam!

  2. A dziękuję 🙂 Naprawdę warto spróbować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.