Nie taki Tłusty Czwartek

20160203_200447.1

Przez cały rok człowiek stara się unikać słodyczy (w miarę możliwości;). Ostro trzyma się swojego postanowienia, co kosztuje wiele wysiłku. A tu przyjdzie taki niby niepozorny czwartek, kiedy w radiu, telewizji, wszędzie jest mowa o tłustym obżarstwie. Pączki wyskakują niemal z każdego zakamarka. W piekarniach kolejki jak za komuny. Ludzie kupują dziesiątki sztuk, jakby się mieli najeść na cały rok. O ludzie kochani!!! Toż to jakieś szaleństwo. Owszem świętujmy…smakujmy…cieszmy się, no ale bez przesady. Nie pozwólmy się zwariować…slooownij….

Ja oczywiście jak zawsze radzę zwolnić w całym tym wariactwie, a dla uczczenia tego święta polecam oponki i to wcale nie na brzuchu. Pamiętajmy, że pączki, produkowane tego jednego dnia na masową skalę, to istna bomba kaloryczna. Nafaszerowane spulchniaczami, smażone na głębokim tłuszczu, oblane przesłodkim lukrem stanowią niezłą mieszankę wybuchową. Oczywiście jeden pączek nie zrujnuje naszych całorocznych ćwiczeń, ale nie popadajmy też w paranoję, prześcigając się w ilości zjedzonych sztuk. Polecam zrobić je samemu, a najlepiej wypróbować wersję z piekarnika. Moją alternatywą są natomiast pieczone serowe oponki. Kochałam je od dzieciństwa i dla mnie zawsze górowały nad pączkami. Zmieniły się czasy, dlatego postanowiłam zmienić sposób ich przygotowania. Zrezygnowałam ze smażenia w hektolitrach oleju, śmietanę zamieniłam na jogurt grecki, a biały cukier na trzcinowy. Przyznam do dekoracji użyłam nieco białego cukru pudru. Jeśli chcesz skosztować tradycji w innowacyjnej wersji, to jest przepis dla Ciebie.

20160203_185522.1

 

Przygotuj:

– 3 szkl. mąki typ 650

– 3 łyżki jogurtu greckiego

– 250 g sera białego chudego lub półtłustego

– 1 jajko

– 2 żółtka

– 3 łyżki cukru trzcinowego

– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

– 1 łyżeczkę sody

Do dzieła:

Mąkę wymieszaj  z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj jajko, żółta, a następnie jogurt i ser. Ugniataj do wyrobienia gładkiego ciasta. Rozwałkuj je na 1 cm grubości. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, a następnie przy użyciu kieliszka zrób otwór wewnątrz. Oponki wyłóż na blaszce i piecz ok 8-10 min. w temperaturze 200 stopni.

20160203_195754.1

Pamiętaj!!! Jak już chcesz zaszaleć, zjedz taką oponkę, a nie hoduj jej na brzuchu 😉

20160203_200300.1

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.