Ostatnio naszła mnie ochota na sałatkę, ale taką niebanalną. Sama jednak nie do końca wiedziałam na co mam ochotę. Inspirację znalazłam na zakupach, gdy maszerując …
Piernikowy chlebek dyniowy – dobry nie tylko na jesienną chandrę
Dynia zapewne kojarzy się Wam z jesienią. Sezon Halloween, balów przebierańców i wydrążanych z niej lampionów. Jednak jest to na tyle trwałe warzywo, że nie …
Spaghetti z bobem i pieczarkami (bez śmietany, bez glutenu)
Co jak co, ale makaron to ja uwielbiam 🙂 Bolognese, Neapoli, Aglio Olio z krewetkami, ale też rosół, pomidorową oraz różnego rodzaju zapiekanki. Makaron jadam …
Wielkanocny mazurek z nadzieniem czekoladowym i bakaliami (bez cukru i glutenu)
Inspiracji wielkanocnych nie ma końca. Każdy spędza te Święta na swój sposób, ale prawie wszędzie królują sałatki jajeczne, żurki, babki i serniki. Takim rarytasom ciężko …
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kabanosem – dobra nie tylko na Wielkanoc
Jakoś ciężko mi uwierzyć, że za już dwa tygodnie Wielkanoc. Tamten rok przeleciał w błyskawicznym tempie, a ten też nie zwalnia. Nie da się …
Półkruche, bezglutenowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym (domowa fit nutella)
Wszelkiego rodzaju bułeczki, rogaliki, paszteciki, to moje wielkie pragnienie. Może wiąże się to z tym, że właśnie te smakołyki są dla mnie najtrudniejsze w przygotowaniu. …
Białe Michałki domowej roboty – słynne cukierki w zdrowszej wersji
Jeśli jesteście takimi łasuchami jak ja, to zapewne musicie co pewien czas dostarczyć organizmowi odpowiedniej porcji słodyczy 😀 Przyznam, że rzadko sięgam po gotowe, kupne …
Gnocchi z batata, czyli pomarańczowe włoskie kopytka w wersji bezglutenowej
Tak czasem bywa, że przygotowując jeden przepis od razu nasuwa nam się pomysł na kolejne danie, albo podczas przygotowywania jednego dania pozostają nam składniki do …
Pieczone donuty z polewą orzechową nie tylko na Tłusty Czwartek (bez glutenu, bez sera)
Już lada moment najsłodszy dzień roku, czyli Tłusty Czwartek. Piekarnie przeżyją prawdziwe oblężenie, kolejki po pączki będą dłuższe niż w poczekalni do lekarza, a osoby, …
Sałatka z pieczonym kalafiorem z sosem musztardowo-miodowym
“Kto jada sałatki, ten piękny i gładki” – co racja to racja, bo w większości sałatek dominują warzywa lub owoce, a to najlepsze naturalne źródła …
Frytki z polenty – czyli pieczona przekąska z kaszy kukurydzianej
Frytki to jeden z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu, jak i popularna przekąska. Nie powiem, czasem zdarza mi się jeść te tradycyjne, ziemniaczane, ale robię …
Kokosowe kuleczki Schoko-Bons – bez cukru i glutenu (wegańskie)
Dzisiaj porcja słodkości, mocno czekoladowa, ale i bardzo kokosowa. Ja osobiście uwielbiam kokos pod każdą postacią, czy to wiórki czy chipsy, pastę oraz olej, a …
Wytrawne placuszki z serkiem, łososiem i dużą dozą koperku (bezglutenowe)
WITAJCIE W NOWYM ROKU!!! Wiem, że trochę późno na takie powitania, ale lepiej późno niż wcale 😛 To mój pierwszy wpis w 2021 r. ale …
Ciasteczka z okienkiem, czyli wiedeńskie ciasteczka migdałowe Linzer (bezglutenowe)
Te ciasteczka już dawno mnie zaciekawiły. Głównych ich walorem jest piękny wygląd, ale chciałam się przekonać czy w parze z nim idą również walory smakowe. …