Pasztet drobiowy z warzywami

img_20161127_144839

Od jakiegoś czasu szukam pomysłu na nowy dodatek do chleba. I tak, w dużym stopniu modyfikuje sobie popularne kanapki, a mimo to dopada mnie monotonia. Nie ukrywam, że uwielbiam różnego rodzaju pasty. Robiłam już hummus, guacamole, pasta jajeczno-makrelowa też często gości na moim stole. Pora na coś nowego, bo życie trzeba sobie urozmaicać. Tym razem postawiłam na akcent mięsny, ale warzyw nie zabraknie. Co by nie było za tłusto, wybrałam mięsko drobiowe. Wątróbki czy podrobów nie znoszę, także takich dodatków tu nie znajdziecie. Ale warzywka, jak najbardziej. Wystarczy zwykła porcja włoszczyzny. Przepis banalnie prosty, a smak interesujący. Kupne wersje mogą się schować. Nawet nie chcę myśleć co się w nich kryje. W moim pasztecie nie ma emulgatorów, wzmacniaczy smaku, ani innych dziwnych wypełniaczy. Samo zdrowie, ale samo się nie zrobi. Zatem do dzieła.

Przygotuj:

  • 500 g mięsa z udka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1/2 cebuli
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • suszone zioła
  • ostrą i słodką paprykę
  • sól i pieprz

 

Do dzieła:

Do garnka wlej ok 1,5 l wody. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pora przekrój na pół, czosnek i cebulę obierz z wierzchniej skórki. Wszystkie warzywa wrzuć do wody. Dodaj mięso oraz ziele angielskie i gotuj na małym ogniu.

img_20161202_190926

Nie przykrywaj garnka. Gdy w trakcie gotowania na powierzchni pojawi się piana, zbierz ją za pomocą sitka. Gdy już warzywa i mięso będą miękkie, a bulion klarowny, dopraw solą i pieprzem. Możesz też użyć zestawu ziół, które zastępują sól. Znalazłam świetną mieszankę w sklepie ze zdrową żywnością, Mixtus. Polecam także sól himalajską. Ma wiele cennych właściwości. Odcedź bulion. Możesz go spokojnie użyć jako bazę do zupy lub kremu. W moim przypadku świetnie sprawdził się do zupy krem z papryki, o której więcej niebawem 😉 Mięso i warzywa dokładnie zblenduj.

img_20161126_195659img_20161126_200428

img_20161126_201423

Dodaj rozmaryn i papryki. W razie konieczności dopraw jeszcze solą (lub wspomnianymi ziołami) i pieprzem. Warzywno-mięsną masę przełóż do keksówki lub innej formy do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. zmielonym siemieniem lnianym.

img_20161126_201927

Piecz ok. 50 min. w temperaturze 200°C. Gotowy pasztet podawaj z chlebem. Świetnie będzie komponował się z kiszonym ogórkiem lub świeżą papryką. Ale dobór dodatków niech będzie Twoją decyzją.

img_20161127_144804

Pasztet wyszedł pierwsza klasa. Idealnie zrównoważony smak mięsa i warzyw. Nieco pikantna nuta i aromat rozmarynu. Jeśli tylko go spróbujesz, nigdy więcej nie skusisz się na kupne wersje. Naprawdę czasem strach czytać etykiety i patrzeć co się w nich znajduje. A tu mamy same sprawdzone produkty, trochę ziół i przypraw. To wszystko czego potrzeba do stworzenia pysznego pasztetu. Sto procent natura. Sto procent satysfakcji. Sto procent zadowolenia 😉

img_20161127_144735

Rekomendowane artykuły

4 komentarze

  1. […] upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Pamiętacie przepis na pasztet? Z gotowania mięsa i warzyw powstał nam całkiem smakowity rosołek. Stanowić on będzie […]

  2. […] mogliście się spotkać na blogu kilkakrotnie. Najlepiej jeśli zerkniesz na wpis przepis na pasztet, bo z tych samych składników i w taki sposób powstaje nasze nadzienie, oczywiście omijając […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.