Wegańskie curry dyniowe ze szpinakiem i papryką

Myślałam, że w ogóle nie uda mi się dodać tego przepisu, ale szkoda, żeby się zawieruszył. Dlatego dzisiaj krótko, zwięźle i na temat. A dzisiejszym tematem jest wegańskie curry dyniowe.

Przygotuj:

  • 1 dynię (600 g miąższu)
  • 1 cebulę
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 paprykę czerwoną
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól i pieprz
  • odrobinę oleju
  • 200 g ryżu

Do dzieła:

W większym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż, aż się lekko zeszkli. Następnie dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Chwilę podsmaż. Zalej całość mleczkiem kokosowym, dolej bulion. Wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Dodaj imbir i słodką paprykę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni podsmaż liście szpinaku, dopraw je solą i dodaj odrobinę czosnku niedźwiedziego. Ugotuj też ryż. Gdy dynia będzie miękka dopraw całość do smaku i dodaj szpinak. Podawaj z ryżem. Takim sposobem powstało nam pyszne rozgrzewające danie, idealne na jesienne dni i zimowe wieczory 😉

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.