Myślałam, że w ogóle nie uda mi się dodać tego przepisu, ale szkoda, żeby się zawieruszył. Dlatego dzisiaj krótko, zwięźle i na temat. A dzisiejszym tematem jest wegańskie curry dyniowe.
Przygotuj:
- 1 dynię (600 g miąższu)
- 1 cebulę
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 paprykę czerwoną
- garść świeżego szpinaku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- czosnek niedźwiedzi
- sól i pieprz
- odrobinę oleju
- 200 g ryżu
Do dzieła:
W większym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż, aż się lekko zeszkli. Następnie dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Chwilę podsmaż. Zalej całość mleczkiem kokosowym, dolej bulion. Wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Dodaj imbir i słodką paprykę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie na patelni podsmaż liście szpinaku, dopraw je solą i dodaj odrobinę czosnku niedźwiedziego. Ugotuj też ryż. Gdy dynia będzie miękka dopraw całość do smaku i dodaj szpinak. Podawaj z ryżem. Takim sposobem powstało nam pyszne rozgrzewające danie, idealne na jesienne dni i zimowe wieczory 😉