Wielkanocny mazurek z nadzieniem czekoladowym i bakaliami (bez cukru i glutenu)

Inspiracji wielkanocnych nie ma końca. Każdy spędza te Święta na swój sposób, ale prawie wszędzie królują sałatki jajeczne, żurki, babki i serniki. Takim rarytasom ciężko się oprzeć, ale dieta bezglutenowa wymaga wyrzeczeń, choć oczywiście jest na to jeden sprawdzony sposób. A mianowicie, trzeba stworzyć własną wersję, spełniającą nasze osobiste potrzeby i oczekiwania. Dlatego też dzisiaj pokażę Wam jak przyrządzić Wielkanocny Mazurek bez glutenu i cukru, a przy tym bez wyrzutów sumienia i nieprzyjemnych dolegliwości 😉

Przygotuj:

Na ciasto:

  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
  • 1/4 szkl. mąki z tapioki
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. erytrytolu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżkę jogurtu naturalnego

 

Na masę:

  • 2 szkl. gotowanej ciecierzycy
  • 1 banana
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 10 daktyli
  • 1 łyżkę pasty kokosowej
  • 4 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 1 łyżkę kakao
  • 1 łyżkę mąki kokosowej (patrz Wskazówki)

 

Dodatkowo:

  • rozdrobnione migdały (u mnie słupki)
  • rodzynki lub suszone śliwki
  • pokruszone pistacje

 

Do dzieła:

Na stolnicę przesyp mąki, dodaj proszek do pieczenia i erytrytol. Następnie pokrój na mniejsze kawałki zimne masło i siekaj całość, aż do rozdrobnienia masła. Gdy już uzyskasz postać kruszonki, zrób na środku dołek, wbij do niego żółtka i całe jajko, dodaj też jogurt. Całość połącz z mąką za pomocą noża. Mieszaj i siekaj naprzemiennie. Gdy już zacznie się zaklejać, przejdź do ugniatania ręką. Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Postaraj się aby brzegi były wyższe niż środek, możesz sobie pomóc rękami. Następnie udekoruj brzegi odciskając na nich wzór z widelca. Całość ponakłuwaj widelcem, by powietrze mogło swobodnie przepływać i nie powstały wybrzuszenia podczas pieczenia.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Piecz ok. 15-20 min. do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź blat.

W tym czasie przygotuj masę. Daktyle namocz we wrzątku. Następnie odcedź. Gotowaną ciecierzycę wrzuć do miski, dodaj masło orzechowe, banana, pastę kokosową, odcedzone daktyle i syrop. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Możesz poprzestać na tych składnikach, jednak, gdy konsystencja jest zbyt lejąca dodaj mąkę kokosową (Patrz Wskazówki). Gotową masę przełóż na wystudzony spód. Całość udekoruj migdałami, rodzynkami i pistacjami. Możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii.

Wskazówki:

  1. Warto pamiętać, że mąka kokosowa silnie absorbuje wilgoć i bardzo mocno gęstnieje. Ja dodałam ją do masy i faktycznie na świeżo masa była idealna, jednak następnego dnia dosyć mocno zesztywniała. Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremową konsystencję możecie pominąć ten składnik.

Takie mazurki to bym mogła jeść nie tylko na Wielkanoc 🙂 Mocno kruchy spód, słodkie, czekoladowe nadzienie i mnóstwo bakalii, czyż nie brzmi to jak połączenie idealne? Dla mnie jak najbardziej 😉 Mam nadzieję, że to ciacho zagości na Waszych świątecznych stołach, a Wasi goście przekonają się, że bezglutenowe wypieki mogą być smaczne, a żeby uzyskać nieziemską słodycz wcale nie potrzeba cukru. Takie cuda nie tylko na Święta 😛

Zdrowych, pełnych uśmiechu i takich rarytasów Świąt Wielkiej Nocy 🙂

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.