Wigilijna ryba po grecku – wersja fit

Jak wiadomo Święta tuż tuż i wszelkie przygotowania ruszyły pełną parą. Zapewne mężczyźni rozglądają się za najpiękniejszą choinką, bo tylko z taką żony wpuszczą ich do domu 😛 a kobiety krzatają się po kuchni, w międzyczasie scrollując internety w poszukiwaniu nowych, świątecznych inspiracji. Musi być smacznie, ale fajnie jakby było trochę fit, bo przecież nie chcesz stracić formy, nad którą pracowałaś/eś cały rok. Świąteczne dania niekiedy znacznie odbiegają od kanonu zdrowego odżywiania, co nie znaczy, że nie da się stworzyć zdrowszej wersji. Jeśli szukasz takowej i czytasz ten wpis, to dobrze trafiłaś/eś. Bo Eat Slow Move Fast pokaże Ci świąteczną kuchnię w lżejszej odsłonie.

Chyba na żadnym wigilijnym stole nie brakuje ryby. W większości pewnie karp, ale nie każdy za nim przepada. Ja osobiście też niespecjalnie. Bardziej preferuję dorsza albo mirunę i właśnie ta druga rybka zagości dzisiaj na stole. A z czym dokładnie??? Tylko spójrzcie:

 

Przygotuj:

  • 4 kostki lub małe filety miruny
  • 1 nieduży seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 większe marchewki
  • ok. 300 g passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • koperek
  • ostra i słodka papryka

 

Do dzieła:

Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ewentualnie możesz użyć blendera z rozdrabniaczem. Przyznam, że często tak sobie ułatwiam pracę. Może wychodzą nieco drobniejsze kawałki, ale nie jest to bardzo znaczące, a ile czasu zaoszczędzisz 😉 Starte lub posiekane warzywa wrzuć na patelnię. Dopraw solą i duś na małym ogniu, co pewien czas podlewając niewielką ilością wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich passatę. Przypraw solą oraz pieprzem i dosyp papryki. Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw sola oraz pieprzem i posyp koperkiem.

Formę do zapiekania nasmaruj olejem kokosowym. Na dno rozłóż połowę warzywno-pomidorowego farszu. Na to poukładaj kawałki ryby. Na wierzch drugą część warzyw.

Całość włóż do piekarnika, nagrzanego do 180°C, na ok. 30 min. Czyż nie szybko??? W dodatku smacznie i zdrowo 🙂 Bo te Święta będą fit.

Jak Wam się podoba moja wersja świątecznej rybki??? Może nie jest to jakiś bardzo odkrywczy przepis, ale przyznacie, że całkiem ciekawy. A w prostocie siła 😉 Macie całe mnóstwo dań do przygotowania, więc takie szybkie wersje sprawdzą się jak złoto. W dodatku bardzo zdrowo bo rybka i to pieczona, do tego duszone warzywka, więc może jednak Święta będą fit???

 

Rekomendowane artykuły

2 komentarze

  1. Wygląda smacznie 🙂 szkoda tylko że człowiek ma takiego lenia 🙂

    1. Niekiedy tak bywa 😉 ale z czasem i wena przyjdzie 🙂 na pewno z głodem 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.