Wytrawna tarta bez glutenu, ale z wieloma innymi smakołykami

Jak już kiedyś wspominałam, stworzenie ciasta bezglutenowego wcale nie jest takie proste. Mąki bez tego składnika są z reguły sypkie i ciężko jest je związać. Co nie znaczy, że się nie da. Dla chcącego nic trudnego, a kto nie próbuje ten nie ma, a raczej nie je 🙂
Dzisiaj przepis na bezglutenową tartę z bogatym wnętrzem. A co go tworzy??? Kurczak, cukinia, pieczarki i suszone pomidory, a wszystko zalane masą jajeczną. Same rarytasy dla wytrawnych smakoszy.

Przepis na kruchy, bezglutenowy spód znajdziecie tutaj, jednak w tej wersji dodałam jeszcze jedno jajko, przez co tarta nie była aż tak krucha. Jeśli natomiast chodzi o farsz to

Przygotuj:

  • 2 małe cukinie
  • ok. 10 szt. suszonych pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 jajek
  • zioła (oregano)
  • sól i pieprz

 

Do dzieła:

Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż z ziołami i przyprawami. Pieczarki obierz pokrój na grubsze plasterki. Na patelni wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zezłoci. Wrzuć pieczarki, posól, dosyp oregano i podduś aż zmiękną, ale nie za długo, gdyż i tak będą się jeszcze zapiekać. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli korzystasz z takich bez zalewy, najpierw zalej je wrzątkiem. Cukinię dokładnie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Gotowe ciasto rozłóż na spód formy. Ponakłuwaj widelcem, żeby nie powstały wybrzuszenia. Podpiecz w piekarniku, nagrzanym do 180°C, aż się lekko zarumieni.

Na podpieczony spód wrzuć podsmażonego kurczaka i pieczarki. Dodaj startą cukinię i pokrojone pomidory. Jajka roztrzep w miseczce, dopraw solą i pieprzem i dodaj ziół. Tartę zalej masą jajeczną i włóż do nagrzanego piekarnika.

Piecz ok. 30 min. Gotową tartę podawaj na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Takie rarytasy to ja lubię. Tarty są jednym z moich ulubionych smakołyków, zarówno na słodko, jak i te wytrawne. Odsłon ich tysiące, zależnie od dodatków. Nie ma mowy o nudzie. Przez rok można robić codziennie inną wersję 😉 Ta jest fajna przez bogactwo swojego wnętrza. Jest naprawdę sycąca, ale nie ma tam żadnych ciężkostrawnych rzeczy. Wszystko wartościowe no i zdrowe, czyli tak jak powinno być 😉

Smacznego!!!

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.