Zupa krem z zielonego groszku z prażoną ciecierzycą

20160515_151922

Wiem, wiem … przygotowywanie zupy w tak gorące ostatnio dni może nie jest najlepszym pomysłem, ale już od dawna chodził za mną krem z zielonego groszku. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zmiksowane zupy i staram się wymyślać nowe kombinacje. Tym razem padło na zielony groszek. Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga wielu składników. Krem zabielony jest jogurtem greckim, dlatego danie to jest zdrowe i dietetyczne. Bardzo pasował mi do tego groszek ptysiowy, ale stwierdziłam, że można by stworzyć coś oryginalnego. Takim sposobem wpadłam na pomysł, by uprażyć ciecierzycę z dodatkiem przypraw i oliwy. Jest to nie tylko świetny dodatek do zup, ale również genialna przekąska, która może zastąpić słone paluszki czy chipsy na imprezach i domowych posiadówkach. Polecam spróbować. Tym czasem, zacznijmy od początku.

Przygotuj:

  • włoszczyznę (1/4 korzenia selera, por, 2 marchewki, korzeń pietruszki, 1/2 cebuli)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęk pietruszki
  • 4 szkl. wody
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Prażona ciecierzyca:

  • 2-3 łyżki gotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobinę pieprzu cayenne
  • zioła (mogą być suszone, ja użyłam bazylii)
  • sól i pieprz

Do dzieła:

Ciecierzycę namocz dzień wcześniej i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości i ostudź. Włoszczyznę (umytą, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki), czosnek i pietruszkę zalej wodą i gotuj na małym ogniu z dodatkiem ziół i przypraw, do momentu uzyskania bulionu. Cebulę można wcześniej opalić nad palnikiem, by wydobyć z niej większy aromat. W międzyczasie możesz przygotować prażoną ciecierzycę. Oliwę połącz z ziołami i przyprawami. Powstałą marynatę połącz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie rozłóż ją na blasze, pokrytej pergaminem i piecz przez ok 15-20 min, aż stanie się chrupka. Do ugotowanego bulionu wrzuć zielony groszek i gotuj do momentu aż zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą już ugotowane zmiksuj całość. Dodaj 2 łyżki jogurtu i przypraw do smaku. Nie gotuj za długo, żeby jogurt się nie zważył. Możesz dodać odrobinę chilli. Gotowy krem podawaj z kleksem jogurtu greckiego i prażoną ciecierzycą.

20160515_152743

Pyszny obiadek jest już gotowy. Smaczny, zdrowy i sycący. Pikantna ciecierzyca nadaje fajnego charakteru. Myślę, że przekąska ta będzie nie tylko dodatkiem do zup, ale zastosuję ją także jako przekąskę. Ciekawe co na to moi znajomi??? Na pewno będzie to zaskoczenie, ale mam nadzieję, że pozytywne. Spróbujcie czy i Wam przypadnie do gustu.

20160515_152959

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.