Znudziła Ci się pospolita kanapka z szynką i serem??? Mam dla niej świetną alternatywę. Pasta z awokado i jajkiem. Bardzo prosta w przygotowaniu, a możliwości jej podania tysiące. Awokado jest owocem tłustym, ale zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo jest świetnym źródłem kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika i witamin może tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Korzyści co niemiara. Sięgaj po ten owoc jak najczęściej, a podany przeze mnie przepis to tylko jeden z pomysłów na jego wykorzystanie. Pasta kanapkowa, która spokojnie może być używana jako dip do przekąsek. Rozpoczynamy więc awokadowy zawrót głowy.
Przygotuj:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1/4 soku z cytryny
- 2 ząbki czosnki
- szczyptę pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie łyżeczkę jogurtu greckiego
Do dzieła:
Na początek ugotuj jajka na twardo. W między czasie za pomocą łyżki wydrąż miąższ z awokado. Przełóż go do miski i zmiksuj blenderem.
Dodaj sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Ugotowane jajka ostudź i pokrój w drobną kostkę. Dorzuć je do zielonej masy i zmiksuj.
Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję możesz dodać odrobinę jogurtu greckiego. Tym razem obyło się bez. Takim sposobem stworzyliśmy pyszną, zdrową i wartościową pastę.
Możemy ją teraz podawać z przeróżnymi dodatkami w zależności od upodobań. Może to być gruszka, może pietruszka, a i papryka niczego sobie.
Pasta ta świetnie też nada się jako dip na imprezę. Można do niej podać “chrupaki”, czyli ziarniste chlebki, jak i nachosy, oczywiście zrobione własnoręcznie 😉
Co Wam przypadło do gustu??? Czekam na Wasze inspiracje.