Pełnoziarniste nachosy z salsą

20160709_182853

Kto powiedział, że meczowa lub imprezowa przekąska musi być niezdrowa. Jest to kwestia tylko i wyłącznie umiejętnego przygotowania i zastosowania odpowiednich składników. Nie osiągniesz tego korzystając z gotowych, sklepowych pozycji. “Buisness is buisness, a hajs się musi zgadzać”. Producenci nie przywiązują zatem tak dużej uwagi do jakości i zdrowotności, szczególnie jeśli chodzi o drobne zakąski. Kojarzą się nam one z fast foodem i całą masą kalorii. Ja natomiast chce przełamać ten stereotyp i zmotywować Was do działania. Rozpoczynamy akcję slow food w kuchni.

Przygotuj:

  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 240 ml wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • odrobinę kuminu
  • 2 łyżeczki soli
  •  zioła (ja dodałam oregano)
  • słodką i ostrą paprykę

Salsa:

  • puszkę pomidorów krojonych
  • 1/2 świeżej papryki czerwonej
  • 1 małą cebula czerwona
  • paprykę słodką w proszku
  • ostrą papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek kolendry

Do dzieła:

Wodę połącz z oliwą i podgrzej w garnku. Do osobnej miski wsyp mąkę, sól, kumin, siemię i wymieszaj. Wlej do nich ciepłą wodę z oliwą.

20160709_154832

Pozostaw na chwilkę, aż lekko ostygnie. Następnie zagnieć gładkie ciasto.

20160709_155141
Stolnicę podsyp sporą ilością mąki. Ciasto podziel na 2-3 części i rozwałkuj na cieniutkie blaty. Posyp ziołami i paprykami. Przypraw należy dodać w dużej ilości, żeby nachosy miały wyraźny smak.
20160709_155709

Ciasto pokrój na paski, a następnie wykrawaj trójkąty.

20160709_160124

Wykrojone nachosy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min w temp. 180-200 C. Po upieczeniu ostudź.

Salsa jest naprawdę szybka. Pomidory przełóż do miski. Możesz nie dodawać całej płynnej części, żeby sos nie był za wodnisty. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i paprykami. Na koniec dorzuć rozdrobioną kolendrę. Nada ona fajnego aromatu. I w sumie to wszystko.

Gotowe nachosy podawaj z salsą.

20160709_183254
Muszę się przyznać, że miałam lekkie obawy co do efektu końcowego, jeśli chodzi o same nachosy. Nie wiedziałam czy będę w stanie stworzyć coś chociaż podobnego do tych sklepowych. Nie gotuję nigdy tylko dla siebie, dlatego byłam ciekawa opinii degustatorów i często muszę dostosować przepis do ich upodobań. Ale koniec końców przepis okazał się genialny. Sama byłam w szoku, że na mące pełnoziarnistej uda się zdziałać takie cudo. Goście byli zachwyceni. Salsa dopełniła całości. Wszystko się da, tylko trzeba próbować 😉
 20160709_183322

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.