Jak nie mam za dużo czasu i w dodatku chcę zjeść coś lekkiego, wtedy najlepszym rozwiązaniem jest sałatka. Jej odsłon niemal tyle, ile warzyw na targowiskach. W sezonie jesienno-zimowych ich wybór nieco ograniczony, ale można sobie z tym poradzić i wybrać składniki ogólnie dostępne. Dzisiaj prym wiedzie łosoś, a wtóruje mu kasza jaglana. Do tego rukola oraz pomidorki cherry i mamy niezły hit. Sałatkowy zawrót głowy pora zacząć.
Przygotuj:
- 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
- 3 spore garści rukoli
- ok. 10 pomidorków cherry
- 100 g wędzonego łososia
- zioła (u mnie zestaw ziół: suszone pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi)
Sos:
- 4 łyżki oleju lnianego (oliwy)
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Do dzieła:
Kaszę ugotuj do miękkości, następnie ostudź. Pomidorki przekrój na pół, a łososia pokrój w paseczki. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Do kaszy dodaj rukolę, dorzuć pomidorki i łososia. Posyp wszystko ziołami i wymieszaj. Całość polej sosem. Sałatka jest już gotowa do spożycia. Czyż nie szybko i smacznie???
Kasza jaglana to mój numer jeden wśród kasz. Świetnie sprawdza się na słodko, ale w wersjach wytrawnych też się dobrze komponuje. Sałatki z jej udziałem są delikatne, ale sycące. Z łososiem zgrywa się genialnie. Nie ma co dłużej zachwycać się zdjęciami, tylko pora najwyższa przetestować. Czekam na Wasze opinie 🙂