Łosoś z kaszą jaglaną w sałatkowej odsłonie

Jak nie mam za dużo czasu i w dodatku chcę zjeść coś lekkiego, wtedy najlepszym rozwiązaniem jest sałatka. Jej odsłon niemal tyle, ile warzyw na targowiskach. W sezonie jesienno-zimowych ich wybór nieco ograniczony, ale można sobie z tym poradzić i wybrać składniki ogólnie dostępne. Dzisiaj prym wiedzie łosoś, a wtóruje mu kasza jaglana. Do tego rukola oraz pomidorki cherry i mamy niezły hit. Sałatkowy zawrót głowy pora zacząć.

Przygotuj:

  • 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
  • 3 spore garści rukoli
  • ok. 10 pomidorków cherry
  • 100 g wędzonego łososia
  • zioła (u mnie zestaw ziół: suszone pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi)

 

Sos:

  • 4 łyżki oleju lnianego (oliwy)
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Do dzieła:

Kaszę ugotuj do miękkości, następnie ostudź. Pomidorki przekrój na pół, a łososia pokrój w paseczki. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Do kaszy dodaj rukolę, dorzuć pomidorki i łososia. Posyp wszystko ziołami i wymieszaj. Całość polej sosem. Sałatka jest już gotowa do spożycia. Czyż nie szybko i smacznie???

Kasza jaglana to mój numer jeden wśród kasz. Świetnie sprawdza się na słodko, ale w wersjach wytrawnych też się dobrze komponuje. Sałatki z jej udziałem są delikatne, ale sycące. Z łososiem zgrywa się genialnie. Nie ma co dłużej zachwycać się zdjęciami, tylko pora najwyższa przetestować. Czekam na Wasze opinie 🙂

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.