Nie będę ukrywać, że czasem zdarza mi się robić przerwy we wpisach na blogu, co nie oznacza, że zaprzestaję gotować i piec. Pichcenie w kuchni …
Rogaliki z jabłkiem i cynamonem – słodka przekąska na jesienną chandrę
Są pewne połączenia smaków, które zawsze się sprawdzają np. łosoś i koperek, awokado i cytryna, pieczarki i oregano. Świetnym duetem jest oczywiście jabłko i cynamon. …
Bezglutenowe naleśniki czekoladowe z twarożkiem kokosowym i owocami – mega cienkie i elastyczne (naleśniki budyniowe)
Lato to sezon świeżych owoców i to w nim lubię najbardziej 🙂 Truskawki, maliny, borówki i czereśnie, wszystkie uwielbiam i trudno byłoby mi wskazać jeden …
Zielone kotlety mielone – czyli jak finezyjnie połączyć mięso z warzywami
Na same hasło “kotlety” przychodzą nam na myśl schabowe, albo mielone. No taka kultura i takie upodobania 🙂 Nie powiem sama często zajadałam, a i …
Zupa krem z białych warzyw – dobra na zimno i na ciepło
Mimo, że w końcu napłynęło rześkie powietrze, to jednak w pamięci pozostają jeszcze mordercze upały sprzed paru dni i niewykluczone, że lada moment znów powrócą. …
Bezglutenowe ciasto ucierane z czereśniami
Od kiedy dostałam mikser z miską uwielbiam ciasta ucierane 🙂 Wtedy pieczenie to sama przyjemność. Nie twierdzę, że jest to znielubiona przeze mnie czynność, bo …
Bo nie samym mięsem człowiek żyje – zapiekanka makaronowa z brokułem i suszonymi pomidorami (wege obiad)
Z racji mojej diety, ale też upodobań, praktycznie każdy posiłek przygotowuję własnoręcznie: od śniadania: pierwszego i drugiego, po obiad, podwieczorek i na kolacji skończywszy (sama …
Mango Lassi – orzeźwiający napój idealny na upalne dni
No i powróciliśmy z urlopu 🙂 Mimo, że był krótki to jednak bardzo intensywny. Przejechaliśmy Polskę wzdłuż i dzięki temu odwiedziliśmy wiele urokliwych miejsc. Nad …
Racuchy bez drożdży, pulchne placuszki z truskawkami i malinami
Od razu zapowiadam, że nastąpi przerwa we wpisach, gdyż planujemy mały urlopik. W tym roku postanowiliśmy podzielić sobie wypoczynek i już niebawem rozpoczynamy pierwszą turę …
Batony Mars domowej roboty – zdrowa, słodka przekąska nie tylko dla dzieci
Myślę, że nie tylko dzieci lubią słodycze 🙂 Ze mnie na przykład łasuch niesłychany (choć ja wciąż młoda duchem :P) Jednak to co wyróżnia osoby …
Bakłażan faszerowany sosem bolognese
Nie jestem wegetarianką, ale też nie jestem uzależniona od mięsa. Jak dla mnie może być tak max 2-3 razy w tygodniu. Natomiast Januszek nie wyobraża …
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem – sezonowe, całkiem zdrowe
Moja mama robi najlepszą szarlotkę na świecie. Mimo, że przygotowuje ją na stolnicy nie jest to typowe kruche ciasto, ale też nie można powiedzieć, że …
Omlet z zielonymi szparagami i awokado – na dobry początek dnia
Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i ja jestem takiego samego zdania. Ważne, by rano dostarczyć organizmowi odpowiednią porcję energii, by miał siłę do …
Bezglutenowe rurki z wegańskim kremem budyniowym (kokosowym)
O przygotowaniu rurek myślałam już od dawna. Jak śledzicie moje relacje na Instagramie, to zapewne widzieliście, że już jakiś czas temu zakupiłam specjalne foremki. Do …