Roladki z łososiem w szpinakowym naleśniku

20160630_064359

Przepraszam za taką długą przerwę we wpisach. Troszkę jestem ostatnio zaganiana, ale liczy się nie ilość tylko jakość, dlatego dzisiaj mój kultowy przepis. Sprawdza się przy każdej okazji i nigdy nie dostał negatywnych opinii. Są to roladki w naleśniku ze szpinakiem z serkiem, łososiem i papryką. Idealna przekąska na imprezę, posiadówkę  z pisapsiółami czy meczyk z kolegami. Składników jest niewiele, ale za to świetnie się ze sobą komponują. Sprawdź czy i Tobie przypadnie do gustu.

Przygotuj:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mąki orkiszowej (lub innej dowolnej)
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Farsz:

  • 250 g sera białego chudego lub półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • pęczek koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 150 g łososia wędzonego
  • 5 połówek konserwowej papryki

 

Do dzieła:

Czosnek drobniutko pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj bardzo drobno posiekany szpinak. Można użyć też mrożonego. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wlej mleko, dodaj jajka i odrobinę soli. Dosyp mąki i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ostudzony szpinak i wymieszaj. Konsystencja powinna być lekko lejąca. Z ciasta usmaż naleśniki i poczekaj aż lekko ostygną. W między czasie zmiksuj ser biały z jogurtem. Dodaj przyprawy i pokrojony koperek. Paprykę i łososia pokrój w paski. Każdy naleśnik posmaruj gotowym serkiem. Pasami układaj łososia i paprykę. Utwórz 4 rzędy usytuowane bardziej z jednej strony.

20160629_223222

Zwiń naleśnik w mocno ściśnięty rulon i pokrój go na małe roladki.

20160629_223305

Tak oto powstała nasza pyszna przekąska. Nie ma za wiele składników, ale dla mnie łosoś i papryka wystarczą. Świetnie do siebie pasują. Dla zapracowanych lub leniwych alternatywą dla naleśnika może być tortilla.

20160630_064547

Jest to świetna zakąska, która robi furorę na każdej mojej imprezie. Jest od razu porcjowana, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wizyty większej liczby osób. Tak jak wspomniałam jest to przepis wielokrotnie przeze mnie przetestowany i jeszcze nie znalazła się osoba, której by nie smakowały.  A mówią, że się taki nie narodził co by wszystkim dogodził. A tu wystarczy zrobić takie pyszne roladki. 😉

20160630_064743

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.