Ucierane ciasto bez glutenu, za to z jagodami

W sezonie letnim nie brakuje owoców, to i nie brakuje pomysłów na deser. Ciasto ucierane to świetny patent na szybki wypiek, który zadowoli niejednego łasucha. W dodatku za każdym razem można stworzyć nową wersję, czy to z truskawkami, rabarbarem, wiśniami czy jagodami, każda opcja jest warta wypróbowania. Dzisiaj przetestujemy wariant z jagodami, a obiecuję, że jak zwykle będzie zdrowo i bezglutenowo.

Dlaczego jagody, zapytacie? A dlatego, że dostałam taki podarek. Od kogo? A od tatusia, który prowiant zawsze przekaże, by Halyna miała coś w garze 😀 swojskiego i sprawdzonego 😉 W zestawie zawsze znajdą się jajka, od szczęśliwych kur, które do chodzenia mają połacie hektarów trawą obsiane (PS to właśnie dzięki nim moje wypieki mają taki złocisty kolor), szynka ze sprawdzonego źródła, by nie świecić na niebiesko po zjedzeniu plasterka, a tym razem znalazły się też pyszne jagody z lubelskich lasów, które nie wiedzą co to smok i smog … krakowski. Takich rarytasów nie można zmarnować, tylko trzeba wykorzystać z pożytkiem. Przyznam, że część jagód zamroziłam na czarną godzinę, czy to do koktajlu czy do pierogów, które może w końcu zmobilizuję się zrobić, a pozostałość posłużyła mi jako dodatek do ciasta, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też nie wymagające skomplikowanych czynności. Jak posiadasz robot kuchenny lub mikser z miską, to można powiedzieć, że “samo się robi”, bo tak naprawdę wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Jakie – zapytacie? A takie…

Przygotuj:

  • 2 jajka
  • 1 szkl. maślanki
  • 70 g masła
  • 1/2 szkl. erytrytolu (jak ktoś lubi słodsze ciasta może dać trochę więcej 3/4)
  • 3/4 szkl. mąki ryżowej + 1 łyżka (do posypania jagód)
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej (ok. 3 łyżki)
  • 1/4 skrobi ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szkl. jagód

 

Do dzieła:

Do miski przesiej mąki oraz sodę i wymieszaj. Utrzyj miękkie masło z erytrytolem. Dodawaj po 1 jajku, następnie stopniowo wlewaj maślankę. Porcjami dodawaj mąki z sodą. Ciasto będzie mieć dość lejącą konsystencję. Podana porcja zalecana jest do niedużej formy, najlepiej keksówki. Nasmaruj blaszkę, na spód połóż pergamin. Wlej ciasto. Do jagód dodaj 1 łyżkę mąki ryżowej, by nie puściły za dużo soku. Rozłóż je na całej powierzchni ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 min.

Widzicie jaki szybki jest ten przepis, poznać to można po krótkim opisie przygotowania. Nic nazbyt skomplikowanego, wymagającego dużego wysiłku czy czasochłonnego. Takie receptury są najlepsze na nagłą ochotę na słodkie albo niespodziewaną wizytę znajomych. Przepis jest na tyle uniwersalny, że można go powtórzyć z innymi owocami: truskawkami, malinami czy brzoskwiniami. Myślę, że na jednym razie się nie skończy, a może już niebawem pojawi się w nowym wydaniu, bo lato w pełni i owoców Ci u nas dostatek 😉

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.