Bezglutenowe ciasto ucierane z czereśniami

Od kiedy dostałam mikser z miską uwielbiam ciasta ucierane 🙂 Wtedy pieczenie to sama przyjemność. Nie twierdzę, że jest to znielubiona przeze mnie czynność, bo pichcenie w kuchni to moja częsta rozrywka. Jednak jak większość kobiet jestem jednostką wielozadaniową i bardzo często robię kilka rzeczy na raz, a tego rodzaju sprzęty znacznie to ułatwiają. Bo tutaj ciasto się miksuje, a w międzyczasie można pozmywać naczynia, przygotować obiad czy wywiesić pranie. To świetna alternatywa dla zapracowanych kobiet, które pracują na dwa etaty, jeden poza domem, drugi w swoim M4. Nie oznacza to jednak, że jeśli nie posiadacie takiego sprzętu, to nie jesteście w stanie przygotować tego przepisu. Oczywiście możecie użyć zwykły mikser i siłę swoich rąk, a to też ma swoje zalety, bo przy okazji można zrobić trening bicków 😛 Jakiej metody byście nie wybrali na pewno efekt końcowy będzie słodki i smaczny.

Przepis ten jest na tyle uniwersalny, że możecie go wykonać z różnymi owocami i mimo, że przygotowanie jest takie samo, to za każdym razem efekt końcowy będzie inny. Już kiedyś testowałam wersję z jagodami, która bardzo przypadła mi do gustu. Dzisiaj natomiast pora na czereśnie, bo sezon w pełni, a nie trwa długo. Wypróbujcie obie wariacje i sami oceńcie, która jest bardziej smakowita 🙂

 

Przygotuj:

  • 2 jajka
  • 1 szkl. maślanki
  • 70 g masła (patrz Wskazówki)
  • 1/2 szkl. erytrytolu (jak ktoś lubi słodsze ciasta może dać trochę więcej 3/4)
  • 3/4 szkl. mąki ryżowej + 1 łyżka (do posypania czereśni)
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej (ok. 3 łyżki)
  • 1/4 skrobi ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)
  • 1 płaską łyżeczka sody
  • ok. 15 szt. czereśni

 

Polewa:

  • rozpuszczona pasta kokosowa
  • wiórki kokosowe

 

Do dzieła:

Czereśnie umyj i wydryluj. Do miski przesiej mąki oraz sodę i wymieszaj. Utrzyj miękkie masło z erytrytolem. Dodawaj po 1 jajku, następnie stopniowo wlewaj maślankę. Porcjami dodawaj mąki z sodą. Ciasto będzie mieć dość lejącą konsystencję. Podana porcja zalecana jest do niedużej formy, najlepiej keksówki. Nasmaruj blaszkę, na spód połóż pergamin. Wlej ciasto. Do czereśni dodaj 1 łyżkę mąki ryżowej i wymieszaj. Rozłóż je na całej powierzchni ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 min. Jeśli ciasto bardzo się przypieka z wierzchu, przykryj je folią aluminiową. Po upieczeniu ostudź i polej rozpuszczoną w mikrofalówce pastą kokosową oraz posyp wiórkami kokosowymi. Jest to czynność opcjonalna, więc równie dobrze możesz wybrać wersję bez polewy.

Wskazówki:

  1. Ważne by zastosować miękkie masło, które stworzy puszystą masę. Zbyt twarde, wyjęte prosto z lodówki, nie poddaje się ucieraniu i nie połączy się dobrze z cukrem. Nadmiernie rozpuszczone masło również nie jest wskazane, gdyż przyczyni się do powstania zakalca. Najlepiej wyciągnij go z lodówki na chwilę przed rozpoczęciem pieczenia i pozostaw w temperaturze pokojowej.

Ciasto z serii proste, łatwe i przyjemne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ta mieszanka mąk idealnie sprawdza się przy wersjach ucieranych, choć niebagatelne znaczenie ma tu również zastosowanie maślanki. Polewa z pasty kokosowej dodaje słodyczy i fajnego posmaku. Tym razem wybrałam czereśnie i był to całkiem udany wybór. Może następnym razem dodam jeszcze inne owoce np. truskawki, choć musiałabym się pośpieszyć, bo sezon zmierza ku końcowi. Zawsze można zastosować maliny, bo pozostają do dyspozycji do jesieni. Wachlarz możliwości jest rozpięty i wszystko zależy od naszej fantazji i osobistych preferencji 😉 Myślę jednak, że bez względu na to, które owoce wybierzecie i tak będzie pysznie 🙂 Smacznego!!!

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.