Śledzie królowały w kuchni tradycyjnej i od wieków gościły na polskich stołach. W ostatnich czasach trochę zapomniane i niedoceniane, mam nadzieję, że powrócą do łask, …
Proteinowy omlecik
Ostatnio dość dużo ćwiczę. A im większy wysiłek, tym większe zapotrzebowanie na energię. Coraz częściej miewam ochotę na coś słodkiego. Co nie znaczy, że opycham się …
Slow burger
Wczorajszy dzień był bardzo aktywny. Rano trening, trochę się pobiegało w terenie. Przy okazji był to test nowych butów. Musze przyznać sprawdziły się, w związku …
Razowe pierogi z suszonymi pomidorami i bazylią
Jednym z dań, które kojarzą mi się moim domem rodzinnym są pierogi. Ile kucharek, tyle wersji, ale żadne nie smakują tak, jak te zrobione …
Wiosenne tagliatelle z tuńczykiem
Kiedyś makaron bardzo często gościł na moim stole. Teraz trochę rzadziej, ale zawsze wybieram ten pełnoziarnisty. Zawiera węglowodany złożone, które są głównym źródłem energii. Gdy …
Jaglany mus bananowo-czekoladowy
Wszelkiego rodzaju kasze bardzo często goszczą na moim stole. Głównie jako dodatek do mięs i warzyw i zapewne tak kojarzy je większość osób. Dzisiaj przedstawię …
Wielkanocna babka bananowa
Wielka sobota to czas wypieków i święcenia wielkanocnego koszyczka. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że poszczególne jego elementy mają swoje znaczenie. Tak oto wielkanocna …
Pełnoziarnisty Omlet Kaiserschmarren – nie tylko dla cesarzy
Dzisiejszy wpis będzie w pełni poświęcony jabłkom. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców. Zawsze mam zakupiony zapas na cały tydzień. Stanowią …
Z serii jadalne kwiaty
Wiele razy słyszałam o jadalnych kwiatach. Coraz częściej używane są nie tylko do dekoracji, ale także jako jeden ze składników posiłków. Mam zamiar je wykorzystać, jednak …
Muffinki marchewkowe z nutą pomarańczy z dodatkiem musli
Jednym z moich sprawdzonych przysmaków, który robi furorę wśród moich znajomych, zarówno tych długoletnich, jak i nowo poznanych, są muffinki marchewkowe. Wiele osób sceptycznie podchodzi do …
Pyszna makrelowa pasta kanapkowa
Nie wiesz czego użyć do posmarowania chleba??? Margaryna nie jest dobrym rozwiązaniem. W procesie jej utwardzania powstają tłuszcze trans, które przyczyniają się do podnoszenia poziomu …
Owsiano-orzechowe crumble z jabłkami
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nasz metabolizm spowalnia. Tęsknimy za świeżymi owocami. dlatego przydałby się zastrzyk witaminowy na mroźne dni. Dobrze jest zjeść coś na ciepło, pomagając …
Na osłodę w szary, pochmurny dzień
Przychodzi taka sobota, kiedy szaro…buro i ponuro (w zimie jest ich szczególnie dużo). Człowiek chciałby odreagować po tygodniu zmagań, ale aura nie sprzyja. Brakuje sił …
Bukiet róż na Walentynki
13 lutego…. czyżby tak niezwykła data? Raczej nic nikomu nie mówi. Jeśli byłby to piątek to może ktoś zwróciłby większą uwagę i za wszelkie …