Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kabanosem – dobra nie tylko na Wielkanoc

 

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że za już dwa tygodnie Wielkanoc. Tamten rok przeleciał w błyskawicznym tempie, a ten też nie zwalnia. Nie da się ukryć, że jest to w dużej mierze wina pandemii, gdzie każdy tydzień jest podobny do poprzedniego, a brak dodatkowych atrakcji sprawia, że dni zlewają się ze sobą. Mimo dość niesprzyjających warunków polityczno-ekonomicznych, a i pogodowych, bo zima nie odpuszcza, warto powoli wczuć się w świąteczny klimat, a chyba nic tak nie nastraja, jak odpowiednie jedzenie 🙂 Dzisiaj mam dla Was pomysł na sałatkę, która idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować ją na inną okazję. Dominują w niej popularne, ogólnodostępne składniki, więc tym razem obędzie się bez udziwnień 😛 Mimo, że charakteryzuje ją prosta wykonania, to nie oznacza, że jest banalna w smaku. Przy okazji jest niezwykle pożywna, więc spokojnie zastąpi jeden posiłek. Co dokładnie do niej potrzebujecie???

Przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków (odmiana dość twarda, są też gotowe, pakowane wersje do sałatek)
  • 6 jajek
  • 200 g kabanosów (u mnie drobiowe, najlepiej bez zbędnych dodatków)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • pęczek szczypiorku

 

Sos:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (może też być ząbek zwykłego czosnku)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Do dzieła:

Należy zacząć od składników, które wymagają obróbki termicznej. Ziemniaki obierz i ugotuj, pamiętaj tylko, żeby ich nie rozgotować, bo muszą zachować zwartą strukturę. Jajka ugotuj na twardo. Oba składniki po ugotowaniu ostudź. Możesz też przygotować je dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki oraz kabanosy pokrój na mniejsze kawałki, jajka podziel na ćwiartki. Odsącz groszek i kukurydzę. Połącz wszystko razem. W międzyczasie przygotuj sos, wystarczy dodać podane składniki i dokładnie wymieszać. Sałatkę możesz od razu połączyć z sosem lub podać go osobno, jako dodatek, który każdy będzie nakładał samodzielnie. Druga opcja wskazana jest szczególnie jeśli chcemy podać sałatkę gościom i  zależy nam, by wyglądała estetycznie. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Jajka chyba każdemu kojarzą się z Wielkanocą, choć ja osobiście jem ich w tygodniu bardzo dużo. Od jajecznicy, różnego rodzaju omletów, po jajko na twardo i miękko. Bez względu na postać są dla mnie wyśmienite. Właśnie dlatego postanowiłam przygotować sałatkę z ich udziałem, bo uważam, że są nie tylko bardzo wartościowe, ale też sycące i mega smaczne. Idealnie komponują się z ziemniakami, a jak dojdzie do tego jeszcze kabanos, to już mamy pełny posiłek (ziemniaki i mięsko to dla większości podstawa :P). Polecam byście i Wy wypróbowali tę kuszącą sałatkę, czy to w zbliżające się Święta, czy w innych okolicznościach. Myślę, że każda okazja dobra, by skusić się na takie rarytasy, tym razem w szybkiej i prostej wersji 😉

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.