Wielka sobota to czas wypieków i święcenia wielkanocnego koszyczka. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że poszczególne jego elementy mają swoje znaczenie. Tak oto wielkanocna babka to symbol doskonałości i zdolności gospodarczych. Czy każda Pani Domu postawiła na własnoręczny wypiek??? Dla wszystkich, którzy wątpią w swoje możliwości cukiernicze, przedstawiam bardzo prosty i szybki przepis na pełnoziarnistą babkę bananową z suszonymi śliwkami. Przy okazji jest to zdrowsza wersja. Dlatego jeśli dbamy o linię i nie chcemy zaprzepaścić naszych fitnessowych efektów, możemy wybrać taki wariant. Nie musimy zatem całkowicie rezygnować ze świątecznych słodkości, ważne by były one pełnowartościowe. Co dokładnie potrzebujemy???
Przygotuj:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej typ 650
- 1/2 szkl. oleju ryżowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- suszone śliwki
Polewa:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kakao
Do dzieła:
Banany zmiksuj blenderem. Dodaj jajka i olej. Wymieszaj, a następnie dodaj cukier. Wsyp mąki, sodę i proszek do pieczenia. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do powstałej masy. Formę na babkę posmaruj olejem i przyprósz np. otrębami. Wlej do niej powstałą masę. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź. Następnie przygotuj polewę.
Wszystkie składniki na polewę podgrzej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeszcze ciepłą polej ciasto. Posyp migdałami i odstaw do ostygnięcia.
Takie oto dzieło nam wyszło. Jednak można stworzyć świąteczny wypiek w wersji slow. Może być słodko, smacznie, a przy tym zdrowo i wartościowo.