Bezglutenowe crumble z rabarbarem i borówkami (bez mąki)

Sezon owocowo-warzywny w końcu się rozpoczyna. Żal nie korzystać z dobroci natury. W moich przepisach pojawiają się już szparagi, można zakupić młode rzodkiewki i coraz więcej świeżych owoców. Dzisiaj pomysł na pyszny deser, niezwykle łatwy w przygotowaniu. Całkiem fit, bo nie znajdziecie tu cukru, fajnie chrupiący, bo bazą do kruszonki stały się różnego rodzaju płatki, a jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę. Wypróbujcie to sprawdzone połączenie smaków, a obiecuję, że nie będziecie żałować 🙂

 

Przygotuj:

  • 1 i 1/2 szkl. borówek (mogą być amerykańskie lub jagody)
  • 2 szkl. pokrojonego rabarbaru
  • 1 łyżkę erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Na kruszonkę:

  • 1/2 szkl. płatków gryczanych
  • 1/2 szkl. płatków ryżowych
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 60 g masła lub oleju kokosowego

 

Do dzieła:

Zacznij od przygotowania formy. Wystarczy ją lekko natłuścić, możesz użyć do tego masła lub oleju kokosowego. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dorzuć do niej borówki. Ja wykorzystałam mrożone, dlatego wcześniej trzeba lekko podpiec owoce. Warto zauważyć, że rabarbar też potrzebuje więcej czasu, żeby się ładnie rozpadł. Do owoców dodaj erytrytol oraz cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż je do wcześniej przygotowanej formy i wkłóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15-20 min.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Warto zaznaczyć, że nie znajdziemy w niej mąki. To wersja z samych płatków. Ja wykorzystałam płatki gryczane, ryżowe i migdałowe. Wszystkie przełóż do miski, dodaj syrop klonowy oraz masło i za pomocą łyżki lub po prostu ręką połącz składniki. Powstałą kruszonką posyp podpieczone owoce i ponownie włóż do piekarnika na ok. 15 min.
Crumble najlepiej zajadać na ciepło zaraz po upieczeniu. Możesz je podać z jogurtem lub gałką lodów śmietankowych, ale bez dodatków smakuje równie wyśmienicie 😉

Crumble to świetny pomysł na szybki deser. Nie wymaga skomplikowanych składników i jego przygotowanie nie pochłania mnóstwa czasu. Spokojnie możecie wymienić owoce na truskawki lub maliny. Jednak są one bardziej delikatne, więc nie będą wymagały wcześniejszego podpiekania. Dobrze sprawdzi się też połączenie truskawek z rabarbarem. Do kruszonki możecie też wykorzystać płatki owsiane. Najlepiej będzie jak sami pokombinujecie i stworzycie swoją idealną wersję, ale polecam wypróbować moją odsłonę 😉

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.