Bezglutenowe galette ze śliwkami i figą

Ciężko mi się pogodzić z tą przedwcześnie nadchodzącą jesienią. Niewątpliwie jestem osobą ciepłolubną i upał mi niestraszny, co innego deszcz i plucha. Są trzy rzeczy, których najbardziej nie znoszę: zimna, deszczu i rano wstawać 😀 Przy deszczowej pogodzie jestem nie do życia, rozmemłana, pozbawiona energii i werwy. Nic tylko leżeć i spać. Może to być również spowodowane tym, że jestem niskociśnieniowcem i niżowa pogoda tylko potęguje moje osłabienie. Koniec końców jesień nie jest moją ulubioną porą roku, o zimie już nie wspomnę 😛 Dlatego nie pozostaje nic innego, jak osłodzić sobie ten ciężki czas.

Także jesienią można przygotować wiele smakowitych słodkości. W sumie mamy do dyspozycji jabłka, gruszki, maliny czy śliwki. I właśnie te ostatnie posłużyły do stworzenia dzisiejszego przepisu. Już kiedyś pokusiłam się o przyrządzenie bezglutenowego galette, ale tym razem nieco zmodyfikowałam recepturę i zastosowałam inne dodatki, a efekt końcowy wyszedł równie wyśmienity. Sami spróbujcie.

 

Przygotuj:

Kruche ciasto:

  • 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 1/4 szkl. mąki ryżowej
  • 1/4 szkl. mąki z tapioki
  • 1/4 szkl, mąki kukurydzianej
  • 1/4 szkl. mąki migdałowej
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 85 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1 żółtko

 

Nadzienie:

  • 5 łyżek pasty kokosowej (opcjonalnie)
  • ok. 10 śliwek
  • 1 brzoskwinię
  • 1-2 figi
  • 1 łyżkę cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 białko

 

Do dzieła:

Rozpocznij od przygotowania ciasta. Najpierw schłodź wodę w zamrażalniku. Ja zawsze wstawiam cały kubeczek wody i czekam, aż się mocno schłodzi, ale nie zamarznie. W międzyczasie przesiej mąki do miski, dodaj erytrytol i rozdrobnione masło. Następnie za pomocą widelca rozgniataj masło. Ma powstać konsystencja kruszonki. Wyciągnij wodę z zamrażalnika i dodawaj po łyżce mieszając z suchymi składnikami. Dodaj samo żółtko i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na pergaminie na okrągły placek o grubości ok. 4 mm delikatnie podsypując mąką ryżową.
Możesz przyrządzić tartę z samymi owocami, ale dobrym pomysłem jest też zastosowanie masy kokosowej. Ja wybrałam pastę kokosową Krukam, która nie wymaga żadnych dodatków. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, wystarczy ją tylko nieco podgrzać. Śliwki pokrój na ćwiartki, brzoskwinię w grubsze plasterki. Przełóż je do miski, posyp cukrem, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Ciasto posmaruj pastą kokosową pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Na posmarowaną część rozłóż pokrojone owoce. Następnie zawiń brzegi ciasta na farsz. Na koniec posmaruj brzegi roztrzepanym białkiem, również możesz je posypać cukrem i cynamonem. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 40 min. Na 10 min przed końcem pieczenia na wierzch połóż pokrojoną w plastry figę, żeby się tylko ładnie zarumieniła. Tarta najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Można ją podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych, ale bez lodów będzie smakować równie wyśmienicie 😉

Jesienna odsłona galette przypadła mi do gustu chyba jeszcze bardziej niż letnia wersja. Połączenie śliwek, brzoskwini i figi fajnie się komponuje, a całości dopełnia nuta cynamonu. To taki charakterystyczny składnik o rozgrzewającym działaniu, idealny na chłodne wieczory, ale też dodający korzennego aromatu. Stanowi nie tylko zgrany duet z jabłkami, ale jak widać wzbogaci też smak innych owoców. Jesień może nie jest jakoś bardzo urokliwa, szczególnie taka z jaką teraz mamy do czynienia, ale zawsze może być smaczna. A nic tak nie poprawia humoru jak dobre jedzonko 🙂

Smacznego!!!

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.