Piernikowe muffinki idealne na Boże Narodzenie, ale też na cały Nowy Rok

Ten przepis miał się pojawić jeszcze przed Świętami, bo już wtedy został przetestowany, a wypiek sfotografowany. Jednak nieprzewidywalne są koleje naszego losu i są sytuacje, które zdarzają się nagle i niespodziewanie. Problemy zdrowotne w mojej rodzinie sprawiły, że wszystkie inne tematy odeszły na drugi plan. Całkowicie nie miałam wtedy głowy do blogowania, bo były ważniejsze sprawy, na których trzeba było skupić uwagę. Obecnie sytuacja się nieco ustabilizowała i znajdując chwilę czasu postanowiłam podzielić się z Wami tak wyśmienitym przepisem. Myślę, że sprawdzi się nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale każda okazja jest dobra, by wypróbować tę ciekawą, bezglutenową recepturę.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się szczególnie z pierniczkami, makowcami, midownikami i sernikami. Dlatego też chciałam stworzyć korzenny wypiek, jednak w nieco innej odsłonie. Wpadłam na pomysł, by zamiast tradycyjnego piernika przygotować muffinki z dużą dawką cynamonu, imbiru, odrobiną gałki muszkatołowej i goździków. Dzięki temu powstały korzenne babeczki pełne smaku i aromatu. Jak zawsze w wersji bezglutenowej i to całkiem zdrowej.

 

Przygotuj:

  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
  • 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl. tapioki
  • 1/4 szkl. skrobi kukurydzianej
  • 1/4 szkl. mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl. cukru kokosowego lub erytrytolu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 jajka
  • 1/4 szkl. syropu klonowego lub miodu
  • 3/4 szkl. musu jabłkowego
  • 1/4 szkl. mleka ryżowego
  • 1/4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego

 

Do dzieła:

W jednej misce połącz wszystkie suche składniki. W drugiej ubij jajka stopniowo dodając cukier kokosowy lub erytrytol. Następnie powoli wlewaj syrop klonowy cały czas miksując. Porcjami dodawaj mus jabłkowy. Na koniec dodaj mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksuj, żeby składniki dobrze się połączyły. Porcjami dodawaj sypkie składniki, by powstała gładka masa. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Do każdej wlej ciasto do ok. 3/4 wysokości. Włóż babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i piecz przez ok. 25 min. Jeśli muffinki będą się za szybko przypiekać z góry, możesz je przykryć folią aluminiową.

Muffinki piernikowe to hit na bożonarodzeniowy stół. Smakowite, pełne aromatu, a jednocześnie w nieco zdrowszej wersji w porównaniu do standardowych słodkich wypieków. Dzięki temu mamy mniejsze wyrzuty sumienia po skosztowaniu takiego smakołyku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je na inną okazję. Nowy Rok to też dobry moment, by przejść na zdrowszą dietę, ograniczyć cukier czy poeksperymentować nieco w kuchni. Dlatego nie zastanawiajcie się, tylko czem prędzej wypróbujcie przepis i sprawdźcie czy przypadnie Wam do gustu 😉

Przy okazji życzę Wam samych pozytywnych chwil w tym rozpoczętym Nowym Roku. Niech dopisuje zdrowie (bo ono najważniejsze) oraz dobry humor. Niech każdy dzień przynosi radość i satysfakcję oraz nie braknie odwagi do spełniania marzeń 🙂

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.